söndag 17 augusti 2014

Raw Food kurs!

Jag har varit på en otroligt lärorik Raw Food/Levande Föda kurs i tre dagar. Kursen höll till på den vackra kursgården Villa Livsro i Tyresö av inspirerande Katrin Petersson. 

Vi lärde oss bland annat:
  • Blötläggning/groddning/odling
  • Matsmältningslära
  • Praktisk lära hur man tillagar frukost, lunch, middag och dessert
  • Detox, avgiftning och tarmhälsa
  • Yoga klass
  • Klangmassage och avslappningVi hälsas välkomna med hälsofika och presentation! Raw frukttårta och cashew frukt smoothie.


Första lunchen presenteras. Mixad sallad, alfa alfa groddor, mungbönsallad, rödbeta- dressing m.m.


Middagen serveras!! Den här var så god och enkelt att göra. 

Zucchini pasta med raw ostsås gjord på cashew nötter


Middag dag 2 serverades mixad sallad, alfa alfa groddar, avocado smör, mungbönsallad och mandel-dressing. Mandel-dressingen var sjukt god att ha över salladen och den var verkligen mättande. 

Jag kommer självklart att dela med mig av recepten framöver!!


Skillnaden mellan Rawfood och levande föda är  väldigt enkelt beskrivet att med levande föda så blötlägger man allt som är torrt ex, nötter, bönor, linser. Även rotfrukter mixas. Både blötläggning och mixning görs för att maten ska bli lättsmält.  Raw food blötlägger man inte alls.

Den som skapade begreppet levande föda var Ann Wigmore, som har skrivit ett flertal böcker. Hon läkte sig själv med denna kost och drev skolor inom naturlig läkning. 

Råkost eller rawfood är en kosthållning som innebär att äta rå, obehandlad och ofta ekologisk mat med syftet att uppnå en god hälsa och må bättre. Vad som förenar begreppen råkost och levande föda är att de båda innebär en typ av kosthållning där råvarorna inte får får bli upphettade över 47grader vid tillagningen.  Enzymerna i maten dör vid uppvärmning av 40 grader. Middag dag 3 serveras! Recept på den här goda patén kommer här...


Valnöts Paté
(4 personer)

  • 2-3st morötter
  • 2 dl blötlagda valnötter
  • 2 cm purjolök
  • lite himalaya salt eller tamari soya
Kör morötter, valnötter och salt länge och väl i en matberedare till en breddar paté. Tillsätt purjolöken sist och kör en liten stund till.

Lägg upp på ett fat, garnera och servera! 

Jag blev verkligen överraskad att den här patén var så god. Kunde inte sluta äta av den!!

  


Raw Choklad tillverkning
Vi fick lära oss hur man tillagar Raw choklad. Ett tips är att använda iskuber att frysa in chokladen i. Att tänka på när man gör egen choklad är om man INTE vill att chokladen ska smälta när man tar ut den i rumstemperatur är att använda sig mest av kakao smör. Använder man kokosolja så smälter chokladen ganska fort i rumstemp. Kan vara bra att veta om man tänkt att göra egen raw choklad att ge bort i present att då använda sig av kakao smör vid tillverkning.

Stevia är även BÄTTRE som sötningsmedel vid tillverkning av choklad för att det ska stelnas bättre än t ex, honung, agavesirap som inte stelnas lika bra.
Till avslutnings fikat gjorde vi en raw jordgubbstårta med gudomligt god mandelgrädde.


Raw jordgubbstårta med spritsad mandelgrädde toppad med hallon, havtornsfrukt och riven raw choklad !! 
Perfekt avslutning av kursen som jag ser som en investering för livet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar