onsdag 12 augusti 2015

Glutenfri Smulpaj av nyplockade Blåbär


Idag var jag hemma hos mamma och de hade plockat en hel hink med blåbär. Underbart med så mycket färska blåbär som finns i skogen just nu. Mer ekologiskt går det ju inte att bli:) Jag ska också ta mig en tur i skogen och plocka det är ju nu man ska passa på. Det finns så mycket man kan göra på de nyttiga blåbären, smoothies, pajer, sylt mm. Vi passade på att göra en glutenfri blåbärspaj, så gott och fräscht fylld med vitaminer. Smulpaj går snabbt att göra och är alltid uppskattat.

Blåbär- En kraftig antioxidant Blåbär är rika på antioxidanter som skyddar cellerna att åldras i förtid. Bären innehåller mer antioxidanter av typen antocyaniner än något annat livsmedel. Cirka tre gånger mer än dom båda näst rikaste källorna, rödvin och te. Det höga innehållet av antioxidanter sägs skydda mot infektion och ohälsa samt förnyar celltillväxten. Blåbär renar dessutom blodet, förbättrar cirkulationen och är bra för synen. Vitaminerna i blåbär är främst C-vitamin och B-vitamin. Blåbär liksom många andra bär innehåller många mineraler särskilt kalium, fosfor, kalcium och magnesium. Kalium och magnesium är viktiga för ett friskt hjärta och nervsystem. (Mer info om blåbär här)Färska nyplockade blåbär 


Glutenfri Blåbärspaj
(6 personer)

2 dl havremjöl, eller annan sort av glutenfritt mjöl
1,5 dl havregryn (glutenfria)
100 gram rumstempererat mjölkfritt smör, eller vanligt smör
2 matskedar kokossocker

Fyllningen

Färska blåbär som täcker en pajform
2 matskedar kokosocker
1 matsked maizena (valfritt om det är mycket vätska från blåbären)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, havregryn och kokossocker i en bunke. Lägg smöret skurna i bitar och finfördela allt till en gryning massa, med händerna eller matberedare. Blanda försiktigt blåbären med socker och maizena. Lägg blåbären i en pajform och fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.

Servera med kokosgrädde eller glass!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar